Första veckan avklarad

Jamen det gick ju riktigt bra att jobba igen. Vi har det lugnt nu! Befarar att det är lugnet för stormen så jag passar på att njuta av det lugna tempot på dagarna.

Målningen går framåt det tar allt lite tid. Tre lager har jag målat men det lär nog bli minst två till. Mörkt trä som ska bli vitt kräver mycket färg. Nu börjar man ana hur de kommer att bli och jag är så förväntansfull hur det ska bli när det är klart.

Igår tog jag dock en paus från målningen för att träffa bästa, härliga tjejer som alla hade semester. Det var deppigt i det trista vädret så vi muntrade upp stämningen rejält på La Sombritas uteservering och startade med Sangria. Man kan ju låtsas att man är i Spanien! Vi fortsatte med massor av tapas och flera kannor vin. Underbart trevlig kväll. Tur att det är fredag idag!

Snart kommer Ö hem och vi laddar förstås för U2 imorgon!

Ska du till Ikea (2)?

En av de saker fråån Ikea som jag flitigast använder är min salladsslunga. Herregud, hur sköljde jag salladen innan jag köpte den här´? Älskar ruccola och blandsallad och det är ju hopplöst att skölja på annat sätt märker jag nu!

Så nästa gång du är på Ikea, norpa salladsslungan Tokig för 35:-. Det kan vara ditt livs fynd!


Pyssel de Luxe

Så är titeln på en bok jag länge funderat på att klicka hem men nu gjorde slag i saken. Jag är ju mitt uppe i stolprojektet och det är verkligen avkopplande att pyssla och fixa! Nya pysselidéer är alltid kul, speciellt pyssel med "lite stil"!!!



Författaren, Josefine Ekman driver också en blogg, Dear Martha (en hyllning till allas pysselikon, Martha Stewart), där  du kan hitta massor av roliga tips.

Projekt loppisfynd påbörjat!

Jag har börjat jobba och Ö har åkt till Norge. Helt själv kan jag måla varenda kväll. Är så himla sugen på att få mina loppisfynd iordning. Förra veckan fick jag hjälp av tonårssönerna med att slipa stolarna och sekretären.




Ner på gården med allting. Det dammar vill jag lova! På gården är det rörigt, fullt av byggnadsställningar som snart även täcker hela husfasaden.  



Första lagret med grundfärg är på!



Med samma färg ska det målas ytterligare 2-3 lager. Det måste täcka ordentligt. Det får bli ett lager per kväll!
Sen ska man "sandpappra" fram "slitnngar, vaxa och putsa. Till sist ska de kläs med nytt tyg

Fortsättning följer!


Snygg planering

Gillar du som jag bra och coola almanackor kan du beställa din egna här.








Välj text och färg till fram- och baksida samt innehåll. Plastomslag och gummisnodd i valfrig färg ingår! 275:- med frakt!
Jag gillar framförallt formen, 16 x 15 cm och 1.5 cm tjock! Perfekt format!

Har du ingen trädgård?

När jag var liten så hade jag ett trist morgonhumör. Jag var trött och vresig och ville inte prata. Mina föräldrar köpte en reproduktion av Carl Larssons "Sjusoverskans dystra frukost" och hängde upp på min plats.



Idag när vi cyklade utefter havet på väg till Brottkärr/Amundön såg jag ett gammalt äppelträd. Titta på vasen i tavlan. Jag visste att jag hade sett detta någonstans. Kvistar med äpplen i en vas. Så annorlunda och roligt!

Man får vara påhittig när man har blivit av med sin trädgård med alla blommor man kunde plocka in!

Kaprifolen fick också följa med för doftens skull! Visst blev det fint?!


Blandad dag!

Så här de sista skälvande semesterdagarna hade man ju hoppats på lite sol och en tur med båten! Helt illa blev det ju inte men båten lämnade vi i hamn : ). Istället fick vi cykla och hämta vår bil i Brottkärr som blev stående hos brorsan efter mysig och trevlig middag.

Innan tog vi cykeln till stan för rolig marknad på Heden. Privatpersoner som hyr bord och säljer allt mellan himmel och jord.

 

Ö fångade mig på bild på väg ut ur HM. Jo, hittade en "svepkofta" i silkegarn i en underbar färg med blandning av lavendel-potatis-beige-gammalrosa. Snygg färg som passar mig! 



Vi tog en "nudelkartong" på 14 m2 på Kungstorget och cyklade sydvästerut mot Brottkärr/Amundön.

En fantastisk vacker cykelväg sista biten. Ö stannade och fotade och jag passade på att plocka "lite som växte nu". Ska visa sen!







Gårdagen

Det verkade som om det regnade precis hela dagen igår. Man ville bara vara inne och mysa. Men vid 16-tiden verkade det som det slutade droppa på utsidan och vi tog oss en promenad i omgivningarna. Jag tog kameran med mig!

Vi tog höger på Linnégatan förbi Linnéplatsen och upp mot Konstepidemin. Har aldrig varit där förut. Vad många gamla hus det ligger där. Är det någon som vet vad det har  varit tidigare?



Att döma av årtalet på det stora huset verkar hela området vara byggt i slutet av 1800-talet. Spännande!



Vad har gömt sig bakom den enorma porten under muren? Vad fanns här i slutet av 1800-talet?

Vi gick vidare ner mot slutet av Carl Grimbergsgatan som också är en ny upptäckt för mig (gammal göteborgare som man är). Där ligger Engelska Parken så lummigt och fint.  Har inte haft en aning!



De  engelskinspirerande husen i rött tegel på Carl Grimbrgsgstan är verkligen annorlunda mot allt annat i Göteborg. Vet någon varför detta område byggts och varför?



Måste visa några bilder om ni som jag aldrg varit där. Fascinerande, känns som om man lämnat Göteborg. Är det härifrån "lilla London" kommer? Skulle vara kul att höra om någon vet.







Gatan är lång och många hus i samma stil!

Vi gick vidare och hittade fina och spännande gränder.



Förbi universitetsbiblioteteket. Var kommer de roliga lamporna ifrån? Varför i alla världen har lejonen jättetuttar?



Vi gick genom Haga. Alltid lika mysigt!



Tonårssönerna mötte upp för middag. Vi försökte med Cyrano som alltid är lika trångt. en timmes väntan orkade vi inte idag!



Så nytt och ovanligt för mig att gå ut och äta middag helt spontant utan smink och fina kläder! Det är väl det här som är "kvarterskrogar". Kom som du är när du vill liksom.





Det är roligt att vara turist och gå runt och fota i sin egna stad. Det är ett bra tips en regning semesterdag. Man hittar så mycket som man aldrig sett förut!

Nu ska jag hämta de där stolarna (om de finns kvar). Håll tummarna!

Läsa kan man alltid göra!

Läste ut "Villa Bonita" precis. Behövde något lättläst efter "En sorts kärlek" som verkligen var jobbig att läsa. Den här var inte lika bra som Potensgivarna och jag känner mig nog nöjd med böcker av Karin Brunk Holmqvist nu.

Läste precis ut Villa Bonita. Behövde något lättläst efter den förra mycket jobbiga boken. Den var kul men inte als lika kul som Potensgivarna.

Ger mig därför på den här nu som motvikt till det lättlästa! Hittade den på loppis häromveckan.

Förresten så hittade vi tre stolar igår men tyvärr tog de inte kort och vi orkade helt enkelt inte med att åka till bankomat och tillbaka igen. Det var på Hisinge Marknad så vi chansar att de finns kvar!

Snart så börjar slipandet och målandet! Bilder kommer! De gamla stolarna ska bli vita och dynan ska kläs med Stig Lindbergs tyg Melodi på svart botten!



Nu räcker det!

Ännu en dag med dåligt väder! Solen behöver absolut inte skina men detta är ju bara för trist. Regn, regn och regn. Jag gillar ju att vara ute! Runt där vi bor finns massor av ställen att gå till, Haga, Botaniska, Slottskogen, Linnégatan, Engelska parken och mycket, mycket mer. Jag vill ta en tur med båten med matsäck. Men i det här vädret tappar man ju lusten!

Tittar på vädret i GP och ser att vädret ska bli bättre i nästa vecka - lagom till man börjar jobba igen! Skönt att få "klaga av sig"!!!!

Så här ser det ut utanför våra fönster nu! Ställningar ända upp till fjärde våningen på både gård och utsida. Vi ska få vår fasad putsad. Det kommer att bli så fnt med det är ett herrans liv från kl. 8 på morgonen! Och det gäller att man har kläder på sig. Rät vad det är så står det en byggarbetare utanför fönstret!
t

Ska du till Ikea?

Då måste jag tipsa om den här härliga boken! Jag har mängder av inredningstidningar som jag tycker om att bläddra i men jag märker att jag ofta återkommer till den här boken.



Den är tjock, härlig med massor av bilder. Man får titta in i nio väldigt olika hem och jag får masor av inspiration. Ett av favorithemmen är det här - Livet är en loppis!





Den första bilen på boken är tagen på vårt vardagsrumsbord, ni skymtar mattan bakom?! Ni ser vad jag fått tipset ifrån?! Så syggt, blanda gammalt med nytt!

Nu är vi på väg till loppis för att hitta fler gamla stolar som ska målas om och kläs med tyg. Men jag blir lite sugen på att blanda upp de gamla stolarna med den här som på bilden ovan.



Mer inspiration. Fin hylla i köket med "bästsaker" på! Hugg ditt ex. vid nästa Ikea-besök. Tror den kostar 99:-!





Godast just nu!

Så här på semestern är det så fint att ta sig tid för lite längre frukostar. Vi älskar smoothies och just nu finns det på frukostbordet nästan varje dag. Basen är alltid lättyoghurt vanilj, färskpresad apelsinjuice och en banan. Tidigare har vi mest använt blåbär/hallon, jordgubbar eller jordgubbar/ananans men nu har vi fått en ny favorit - mango!



Så här gör jag en smoothie för 4 stora glas:

3 delar lättvaniljyoghurt, vanilj
1 del färskpressad apelsinjuice
1 paket frusen mango

Kör i mixern. Tillsätt en stor banan eller två små och kör på en stund till.
 
Enkelt gjort och så himmelskt gott!



Bokrecensioner

Det blev mycket tid till att läsa på Koster.



Att jag inte läst Svinalängorna tidigare begriper jag inte! Kunde inte sluta läsa och fick exakt samma känsla som när jag läste Mig äger ingen. När jag googlade fick jag se att boken ska bli film och Noomi Rapace spelar huvudrollen. Läs den innan den blir film! Mitt betyg blir: H H H H+



Efter 100 sidor gav jag upp. Det händer v ä l d i g t sällan. Men en monolog klarade jag bara inte av. Blev för trist helt enkelt.



Den här stod inte med på min sommarlista men den har stått ett tag i min bokhylla. Visste att den var sorglig, hemsk, och vacker men inte på ett sådant självutlämnande sätt. När jag hade 100 sidor kvar vaknade jag en morgon, kokade en kopp kaffe och läste dessa sidor helt för mig själv. När Ö vaknade hade jag en hög med snyftpapper intill mig. Oj, vilken bok. Så sorglig men ändå så fin! LÄs den om du orkar!


Kosteröarna

Vi är altså hemkomna från en helt fantastisk vecka. Jag kunde inte föreställa mig att det kunde bli en så total avkoppling.  Parkerade bilen i Strömstad. Färjan till Sydkoster på 45 min. Hyra av cykel och trampa på till vår ifna lilla stuga. Vi valde nog rätt ö i sommarsverige, solen sken från måndag till fredag. Vi har provat härliga sandstränder, mjuka klippor massor av bad i klart och fint vatten och mysiga utflykter.


Mår så fint här på Koster


I det klara vattnet ute på Kosteröarna är det perfekt att snorkla!

k
Vi har nog avverkat en 15-20 mil på cykel. Vi bodde längst ner på Sydkoster så många cykelturer blev det. Bara skönt då man på semestern har en tendens att äta och dricka lite mer... : )


Havet är ljuvligt!


Vi tog den lilla färjan med plats för 12 pers. till Nordkoster...


...besteg berget med fyrarna och fick en fantastisk utsikt ända till Norge!


Ö har mest provat sitt nya objektiv och tagit foton på allt!!!


Vid stugorna fanns en pool till tonårssönernas glädje! Tur att de har varandra..!


Jorå, en dag hade även vi regn...!


Semesterskägg!

Uppdaterat: ....eller sjörövare som han blev kallad igår.... :  )






Hemma igen!

Tillbaka från Koster. Vilken underbar plats! Återkommer imorgon med härliga bilder!

Vad kommer all tvätt ifrån? Vi som packade så lite!


Just nu!

10:e avsnittet och den är precis lika bra som jag minns den!


Rea-tips och vidare semesterplaner

Ni märker att inläggen strömmar in! Vi åker ju till Kosteröarna imorgon. Allt är packat, katten borta och ett lugn har spridit sig. Kände att jag behövde "blogga av" mig lite nu när det blir tyst här!

I den här trevliga bloggen läste jag om ett fint reatips för den som är intresserade av fina kläder. Här fanns lite roliga och ovanliga märken som man inte alltid hittar i butiker i Göteborg

Ser verkligen fram emot den här veckan! Varenda människa vi berättar för att vi ska till Koster får något drömskt i blicken och säger åååh, där är så fint! Dessutom har de flest soltimmar i Norden. Så försväntningarna är höga, speciellt som vi har sett att solen verkar komma tillbaka.

Vi hörs da!

En god sommarsallad

Gillar du som vi färska rödbetor och fetaost har jag här ett enkelt recept som blir riktigt fräscht och gott.



• Skrubba rödbetorna och koka dem mjuka (cirka 20-25 min).
• Skölj en påse färsk spenat, skär den något.
• Dela ett fetaostblock i bitar. i grova bitar.
• Rosta pinjenötter i en torr panna några minuter på högsta värme
• Blanda allt i en stor skål.
• Ringla över olivlja och balsamico

Vi har redan gjort den här salladen två gånger. Fler lär det bli!



Loppisfynd!

Trots det trista vädret har vi haft en skön vecka. Bland annat har jag varit på loppis och fyndat minsann.

I lägenheten har vi en liten "glugg" vid fönstret i köket som man egentligen inte kan göra så mycket med. Eftersom vi saknar en plats att lägga post, räkningar, papper och annat ni vet så blev jag överlycklig när jag hittade den här lilla sekreteären som passar så fint i "gluggen". Massor av lådor och fack. Hittade dessutom en stol som ska få stå framför.



Båda ska slipas och målas vita. Det blir ett projekt för sista semesterveckan.

Det blir en fin plats att sitta och skriva på!

Jag ska försöka mig på att få ihop en liten samling med kristalljusstakar. Hittade två på min förra runda och hittade nu ytterligare en. Några till behövs för att få till den rätta känslan men det är en bra början!



Hittade också en helt fantastisk puderfärgad klänning med band i guldbrunt från Tjallmalla. Har redan använt den och jag älskar den. Ett par chinos som har blivit avklippta till långa shorts blev det också!

Gör en tavla!

Vi firar födelsedag och jag har knåpat ihop present minsann! En rolig present till brudparet, dopet eller till någon du tycker om!



Måste säga att den är hundra gånger snyggare än på bilden! Vill du göra en liknande tavla så har jag gjort såhär:

På den här sajten gör du själva bilden, skriv in orden du vill ha, välj färger och typsnitt, finns massor att välja på. Jag valde svart-vit-grått i olika toner. Köpte papper i bokhandeln med "vattenmärken", en aning krämfärgat som jag skrev ut på. Anpassade bilden till pappret, inte högsta kvalité, den blev lite pixlig men det blev egentligen bara snyggt i gråskala.
På Clas Olsson köpte jag passpartou och ram i storlek 20 x 30. Ville ha en röd ram som kontrast till det svart-vita så det blev till att måla själv.

Enkelt och väldigt roligt att göra!

Semester!

Vi vilar och har det lugnt och skönt. LIte typiskt att vädret vände lagom till vår semester men jag tror ärligt inte att vi hade stått ut en dag till i den tryckande värmen.

Helgen har bjudit på konfirmation med härlig bjudning dagen och kvällen lång! Massor av god mat och trevliga vänner!

Idag har vi varit på Nordiska Akvarellmuseet. Där pågår en utställning av Elsa Beskow som var jättekul att se. Det är en utställning för alla generationer att se eftersom hennes böcker har "levt" så länge!



Vi promenerade runt i Skärhamn och titta på alla vackra träbåtar som låg där. Åt glass och hade en skön dag!

Nu fortsätter vi vår semester. Det blir långt mellan inläggen här i bloggen! Har sett en 5-dygnsprognos. Snart är solen och värmen tillbaka!

Ha de bra, var ni än befinner er!


Äntligen!

Så nu är då äntligen semestern här! V'ärmen har gjort mig alldeles färdig så efter jobbet har det varit lugnt här. Lite rosé i glaset och lugn och ro! 

Våra semesterplaner är rätt så avkopplande! Bara ta det lugnt hemma och ta dagarna som de kommer. Kanske en båttur, kanske en tur till Akvarellmuséet. Vädret får bestämma, En vecka har vi hyrt stuga på Sydkoster. Med andra ord massor av tid för återhämtning.

Hur ser din semester ut. Vad gör du helst?

Ännu ett boktips

När jag skrev om boktips för sommaren så fick jag en kommentar från en kär kollega från Ljungby med ett boktips.

Det var en bok som jag hört mycket om och som jag har tänkt läsa länge men som har glömts bort. Så här står det på adlibris.com:

"Tätt intill dagarna är en bok, skriven utifrån en stor sorg, fylld med upprörande människoöden och starka känslor." Aftonbladet

När Mustafa Can sagt de avslutande orden, Mor jag älskar dig, i sitt Sommarprogram 2003, brakade Sveriges Radios växel samman. Aldrig i programmets historia har så många lyssnare ringt och tackat för ett fantastiskt program.

Knappt två år senare är Güllü Can död.

Hon föddes i Kurdistan någon gång i slutet på 1930-talet, födde sju barn som dog och åtta som överlevde. Utvandrade till Sverige på 1970-talet, död på Skövde lasarett i januari 2005.


Vem var hon?



Om detta handlar boken "Tätt intill dagarna om":

Jag läser vidare bland recensionerna:

"Tätt intill dagarna är nämligen en kärleksförklaring till livet, till kärleken och till språket .... Det är en berättelse som ligger tätt, tätt intill mitt, ditt och allas våra liv."Helsingborgs Dagblad

Vad säger ni? Jag har iallafall klickat hem den!


RSS 2.0