7 härliga tips från Prag

Jag utlovade ju en lite närmare rapport från fantastiskt vackra Prag. Jag har varit i de flesta av storstäderna i Europa men jag måste säga att Prag är favoriten. Det var andra gången jag var här och det var precis lika bra som jag minns det. Det kommer att bli fler resor. 

För er som ska resa dit har jag gjort en liten lista med    saker ni inte bör missa i Prag.

Håll till godo!

1. Gamla stan med torget
Här kan man bara gå runt och insupa den fantastiska atmosfären och arkitekturen. Är det varmt ute kan man ta något att dricka på uteserveringarna. Skippa annars de dyra restaurangerna och välj dem som ligger på sidogatorna. Missa inte klockspelet på rådhuset från 1400-talet som spelar varje hel timme.

2. Judiska kvarteren
Det är nästan magiskt när man vandrar runt i de här kvartern. Man känner verkligen att något speciellt ligger i luften. Besök synagogan där varje person som miste livet i andra världskriget har hedrats med sitt namn. 72 000 namn. Det är mäktigt och sorgligt.
Titta också på den judiska kyrkogården. 12 000 gravar fullkomligt staplas på varandra i ett kaotiskt virrvarr. Det fanns helt enkelt inte plats åt alla och man fick sätta gravarna allt tätare och t om börja lägga flera lager. Det är gammalt, redan på 1400-talet började man begrava här. Den sista graven grävdes i mitten av 1700-talet.


 
3. Marknaden i centrala stan
Precis när du kommer nerför den breda och moderna avenyen och gamla stan tar vid har du marknaden till vänster. Här kan du köpa tjeckiskt hantverk, tavlor, stickade mössor, marionettdockor och träleksaker. Kul att köpa med sig lite fina souvenirer. Jag fick med mig en härlig mössa!4. Fikapaus på kända Café Louvré
Här satt Frans Kafka och Albert Einstein och drack kaffe på tidigt 1900-tal. Det är fortfarande samma stil även om det har moderniserats. Många smaskiga kakor och fint kaffe i små kannor. Det ligger på Národni 22, inte långt från marknaden ovan. 
 
5. Karlsbron

Bron kan man bara inte undgå när man befinner sig i Prag. Den är byggd redan på 1300-talet! Den är fantastiskt utsmyckad med 30 statyer. Vandra lugnt över och njut av utsikten och allt som pågår på bron, porträttmålare, försäljare av vykort och tavlor och musikunderhållningen.6. Pragborgen med katedralen
Nu är vi över på den andra delen av Prag. Högst upp på höjden ligger Pragborgen. Det första som möter innanför murarna är den mäktiga katedralen. Vi köpte "halv rundtur" och kunde gå runt på borgen och se massor av olika byggnader, fängelsehålor och smågator vilket räckte gott. Imponerande!


7. Glöm inte att titta uppåt ibland!
Prag är så oerhört vackert. Varenda hus är utsmyckat. Ta tid på dig och njut av alla vackra byggnader. Stanna till, titta uppåt och imponeras av allt vackert hantverk.Till sist vill jag tipsa om att inte välja restauranger på torgen utan välj dem som ligger lite avsides, speciellt på andra sidan Karlsbron där det finns massor av mysiga restauranger.
Kommentarer
Postat av: Lena

Vilka härliga bilder!! Och va mysigt det måste ha varit! Kram

2009-11-09 @ 20:48:16
Postat av: hallinbloggar

Lena:

Mysigt som bara den!

KRAM till dig med!

2009-11-09 @ 20:54:52
URL: http://hallinbloggar.blogg.se/
Postat av: Cissan

Ser ut att ha varit jätte mysigt och härligt att vandra omkring..blir ju väldigt sugen på att åka också någon gång :)

Kramar C

2009-11-10 @ 11:16:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0